2.
(V-oroz-arr-ger-m-gip, G-azp-goi, Sal, S, R-uzt; Foix),
eltzar (R; VocBN, H (-lz- BN)),
iltxar (G-azp)
Ref.:
A (eltxar, eltzar); Lh (eltxar); Iz ArOñ (eltxárra), IzG 205. Cresa, queresa, moscarda; gusanillo."Petit insecte blanc qui se forme sur la viande qui passe et qui commence a se gâter"VocBN.
"Insecte provenant de vers qui naissent sur fromage, viande gâté"H.
"1.º (V-m), gusanillo de las marismas. [...] 3.º (V-m-gip, G-azp-goi), mosca que pica y hace podrir las carnes. 4.º (V-oroz-arr-ger-m), triquina, gusanillo del tocino. [...] 6.º (V-ger), bacteria, gusano de cadáveres. 7.º (V-ger-m, Sal, Sc, R-uzt), gusano blanco de viandas rancias"A.
"
Ãrak eltzarretarik, eltzarrak elu-kaketarik egiten dra (R-uzt), los gusanos se hacen de los gusanillos"Ib."Asticot"Foix.
"
Euli aundixak jo dau: salen gusanos 'eltxarrak'"IzArOñ.
"Larva de mosca (en la carne, etc.)"IzG 205.
azpiadiera-2.1
Larva (de la abeja). (Erle) langilek ume edo eltxarren bazka apailatzen dute. Herr 3-8-1959 (ap. DRA
).
azpiadiera-2.2
Gusano xilófago. Etxeak ere bazun / pipi ta eltxarra, / bosteun urte zituna / izan bear zarra. Insausti 131.