1 emaitza solomo bilaketarentzat - [1 - 1] bistaratzen.

solomo
1 iz. Bizkarraren azpialdeko okela gihartsua, bereziki txerriarena. Solomo xerrak. Solomoak sutan erretzen.
2 iz. Azpizuna. Gabonetan jan ditudanak: otarrainaren hagin puska bat, arrain zopa ezin hobea, arkumea, solomoa eta beste hainbat eta hainbat jaki gozo.

Aztergaia: solomo

Iturria:

Kodea [?] Data Proposamena
Araua: Z3:EArauB
Hiztegi Batuko Lantaldea: Z1:BatHizt 1992-05-28 Lantaldeak besterik gabe onartua

Formari buruzko datuak

Erabilerak
Txostenak
OEHko datuak [laburduren azalpena]

azpizun 2 aldiz ageri da, ap. Or Eus: "Bakoitzak apaltzen du al dezakenetik: / ez da palta aulenean saiets ta azpizunik"; "Egazti onik ez balitz, / zerriaren azpizuna, / urdai, arraultz edo ziztor, / zuk gogara duzuna"; eta OEH argitaratuan, gainera, Prop 1899 ap. DRA: "Azpizun eta zathi zardainak, gatzean ongi gozaturik"; azpizuntxo , Cocinan ap. DRA: "Ganaduaren azpizuntxo edo solomutxo bat", eta azpizunki testu-lekukotasunik gabea; solomo (eta s. zerra, solomotxu, txerri-s.) 32, B-G: Mg PAb 6, adib.: "lukainka-solomuakaz egingo dogu koipatsu", "Baña eurak bere prijido daigubela gibela, edo erre kunzurrunak, ta solomo zati bat", "Maite jitubek ire odoloste, lukainka, gibel, bare, solomo, ta duan guztia"; Kk Ab I: "otzara bete solomo"; Otx 3, adib.: "solomua jan dauala esan gura dau txatxal onek"; Bilbao IpuiB 5, adib.: "Eroan eiozuz solomo ta lukainka onek be", "lukainka, solomo ta diruok zorro baten sartu ta zorroa lepoan artuta"; BEnb NereA: "Solomo eta pernil dagoz zenbat gura, / lukainkak ama zarrak egiñak gustora"; Zab Gabon 10, adib.: "arrapatu bear zuala txintxilixka zegon solomoa", "solomo ori jan da ez dute beintzat tripa-miñik izango", "Konturatu zanean Argindeiko etxeko-andrea solomoa palta zuala", "ipiñi zuan preskuran bere gelako leioan txerri-solomoa"; Urruz Urz 2: "libra bat solomo", "Txakurrak solomoa jan zuen"; Tx B I 2: "olluarekin etorri zan bat, solomuakin bestia", "etxian zeukan solomorikan onena eman zezala"; Etxde JJ: "txerri-solomoa piper eta patata prejitukin"; Arti MaldanB: "urdaia, solomoa, zizarearen gisan, guztia jan nien".

EEBSko datuak [laburduren azalpena]

solomo (eta x-) 9, B-G-EB: El Día 1932: "Koxkorra edo xolomua xaltxan"; Kk: "Bai-eguan zer ikusi: (...) koipegasea, solomua, txarri-belarrijak"; Santa Agedako kopla ap. I. Enbeita: "Solomo garri-sendua,/ aren koipien gozua;/ zatirik kentzen ibili barik / ekarri-egixu osua"; Bilbao IpuiB 2; X. Amuriza: "Etxe batetan, sukaldea bete-beterik ikusten dute: lukainkak, urdaiazpikoak, solomoak etab."; J. Agirre: "Mila kilo zikiro prestatu dira eta azkar eraman ditu jendeak eta 700 kilo solomo eta hor ere oso labur geratu gara"; Zerria eta ni: "azkazalak kentzen eta xolomo xamurrenak ebakitzen ikusi nuen"; Bene-benetan/5: "Arrain-zopa eta solomoa".

Hainbat erabileraren informazioa [laburduren azalpena]

azpizuin : HiztEn (ik. azpizun), LurE; azpizun : AB38 1, HiztEn, Euskalterm 32 ('solomillo'); solomo : DFrec 1, AB38 1, AB50 2, HiztEn, LurE, Euskalterm 52 ('lomo'; eta bina 'solomillo', 'tournedo'); xolomo : DFrec 1.

Sektore jakin bateko informazioa

Ik. DenSuk: idi-solomo 2, txerri-solomo 2 (eta hiztegian "solomo: lomo, entrecôte"); AArrue JanEd: solomo-xerrak baserri erara (44. or.); azpizun (5 aldiz), eta basauntz azpizunak Villeroi gisara (31. or.), txerri-azpizun (51. or.); Cocinan: solomo, -u (17 aldiz: adib. solomuzko estopadu, solomuzko gisadu, solomu errea, txerri-solomua), eta solomutxo, azpizuntxo bana.

Euskara/euskara eta euskara/erdara hiztegietako datuak

azpizun : EuskHizt (haragi-zerrenda. Ik. solomo), HiruMila (solomillo), EskolaHE (azpizuin), ElhHizt (solomillo), Lur EG/CE (azpizuin: solomillo) eta EF/FE (longe, filet de viande), XarHizt (aloyau, filet de porc), HaizeG BF (filet de porc), Lh DBF (filet de porc), DRA (azpizuiñ: solomillo), PMuj DVC (filete, solomillo, entrecuesto de vaca; eta azpizun-larru: cerrada); azpizunki : Lh DBF (filet de porc), DRA (carne de lomo), PMuj DVC (carne de lomo, entrecuesto de vaca); solomo : EuskHizt (azpizuna), HiruMila (solomo, lomo de cerdo adobado; eta solomotxo: solomillo), ElhHizt (solomillo; lomo de cerdo), EskolaHE, Lur EG/CE (solomillo) eta EF/FE (filet, aloyau), XarHizt (filet, aloyau: azpizun), Lh DBF (filet, aloyau de boeuf, cerf, etc.), DRA (solomotxu: solomillo), PMuj DVC (lomo de cerdo; solomu: solomillo); solomoki : Lh DBF (portion de filet), DRA (lomo), PMuj DVC (lomo de cerdo, ijar) // Ez dugu aurkitu ap. Casve EF.

Erdara/euskara hiztegietako datuak

Erdal solomillo / aloyau; chateaubriand formen ordainak: HiruMila: azpizun, solomo, solomotxo // ElhHizt: azpizun // Lur EG/CE: azpizuin, solomo // Lur EF/FE: azpizun, solomo / azpizun // XarHizt: solomo, azpizun / Ø // Casve FE: lunka, gibelizter, (de porc) urdarrain / idiazpiki // HaizeG FB: Ø / idi-azpiki, azpizun // T-L LBF: lunka, solomo / azpizun, azpizunki, idiazpiki // PMuj DCV: azpizun, atal, gibel-izter, azpin // Azkue Aurkibidea: aldaska, amiñarrai, atal, attal, azpin, azpizain, azpizin, azpizuiñ, azpizun, gibel-izter, izterka, kaldatz, solomotxu, txizkor, xixter eta solomillo de cerdo: urdarrain.

Bestelakoak
Euskaltzaindiaren Arauak

Sin. azpizun.

Formari buruzko oharrak

Iritzi-emaileak

 - [E204]: "lunka ere bai (gei azpizun)" (1993-02-20)

 - [A204]: Nire lankideen iritziz (nire iritziz ere bai), bi gauza desberdin dira solomoa edo xolomoa (gaztelaniaz lomo erraten diotena) eta azpizuna (gaztelaniaz solomillo erraten diotena). Iruditzen zaigu iritzi hau orokorra dela, baina, nolanahi dela ere, adituek (albaitariek, harakinek, sukaldariek…) segur aski aisa argituko dute gaia. (2009-12-14)

 

Egoitza

  • B
  • BIZKAIA
  • Plaza Barria, 15.
    48005 BILBO
  • +34 944 15 81 55
  • info@euskaltzaindia.eus

Ikerketa Zentroa

  • V
  • LUIS VILLASANTE
  • Tolare baserria. Almortza bidea, 6.
    20018 DONOSTIA
  • +34 943 42 80 50
  • donostiaordez@euskaltzaindia.eus

Ordezkaritzak

  • A
  • ARABA
  • Gaztelako atea, 54
    01007 GASTEIZ
  • +34 945 23 36 48
  • gasteizordez@euskaltzaindia.eus
  • G
  • GIPUZKOA
  • Tolare baserria. Almortza bidea, 6
    20018 DONOSTIA
  • +34 943 42 80 50
  • donostiaordez@euskaltzaindia.eus
  • N
  • NAFARROA
  • Oliveto Kondea, 2, 2. solairua
    31002 IRUÑEA
  • +34 948 22 34 71
  • nafarroaordez@euskaltzaindia.eus

Elkartea

  • I
  • IPAR EUSKAL HERRIA
  • Gaztelu Berria. 15, Paul Bert plaza.
    64100 BAIONA
  • +33 (0)559 25 64 26
  • +33 (0)559 59 45 59
  • baionaordez@euskaltzaindia.eus
  • Euskaltzaindia - Real Academia de la Lengua Vasca - Académie de la Langue Basque
  • Plaza Barria, 15. 48005 BILBO
  • +34 944 158 155
  • info@euskaltzaindia.eus
z-library z-lib project
© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper